Dobrodošli, ovde se nalaze pitanja i odgovori, ne diskusije niti prepirke. Registrujte se i pitajte nešto.
 • Registracija
Dobrodošli. Nadamo se da ćete naći odgovore na svoja pitanja. Imajte na umu da ovo nije forum, i da diskusija i rasprava ovde nisu konstruktivni.

  628 pitanja

  579 odgovora

  391 komentara

  38,077 članova

  Koliko je vremena potrebno za nostrifikaciju diplome medicinskog fakulteta?

  0 glasa
  Nakon polozenog drzavnog ispita u Srbiji, sta je sve potrebno poloziti u Norveskoj da bi se radilo kao lekar? Koje gradivo je u pitanju i koji vremenski period? Koji nivo znanja norveskog? Da li mozda poznajete nekog lekara iz Srbije koji radi tamo koji je raspolozen da mi pomogne oko citavog procesa?
  pitano Feb 8, 2013 od Minja Jovanovic (120 poena)

  Molimo Ulogujte se ili se registrujte da odgovorite na pitanje.

  1 Odgovor

  0 glasa
  Prvo morate imati ulaznicu za Norge.To jest mi Srbi smo van EU i da bi mogli da dodjemo ovde jedan od nacina je da radimo kao faglært,tj.da spajamo diplomu i posao koji radimo.Tako mnogo nasih lekara je uspelo da autorizuje srednju med.skolu opsti smer i da dobije da radi kao bolnicar.I tako tri godine prve radi kao bolnicar.Potreban je visok nivo znanja jezika i MORA se poloziti Bergen test norveskog jezika to je najvisi nivo.Ustanova koja se bavi procenom diplome je SAK.no i oni daju procenu skolskog plana i programa.Dakle,nakon polozenog testa jezika i te prve tri godine (a tada se dobija stalna radno-boravisna dozvola) ide se na turnus staz od godinu dana i postoji strucno polaganje ispita.Sve u svemu oko 5 godina otprilike pod uslovom da vam je jezik u startu jako dobar.Dakle da vec u Srbiji pre nego sto dodjete u Norge ucite jezik jedno godinu dana da li u nekoj od skola jezika ili sa privatnim profesorom.
  Pozdrav!
  odgovoreno May 4, 2013 od Mirjana Savicic (10,540 poena)
  Da li je postupak drugaciji ukoliko je diploma stecena po bolonjskoj konvenciji?I da li je tako lakse dobiti nostrifikaciju?